FAQ

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om parasoller.

Kan man luta alla parasoller?

Nej alla parasoller går inte att luta på det sättet endast toppen viker sig. En sådan funktion kallas för tilt-funktion och brukar endast finnas på dyrare parasoller.

En parasoll med tilt-funktion brukar har gångjärn som gör att man kan tippa parasollen åt två håll och när den är i sitt ursprungliga läge så låses den och man måste trycka in en knapp för att den ska gå att luta. På större parasoller är denna funktion mycket vanligare än på mindre parasoller.

Är vev viktigt på en stor parasoll?

En stor parasoll som är 3×3 m eller 4×4 m så är en vev väldigt bra och smidig eftersom den ofta tillför ytterligare en funktion.

Den främsta funktionen är att det blir enkelt att fälla upp parasollen men det går också att styra hur mycket man vill resa parasollen. Ibland finns det anledningar att inte veva parasollen full ut och då kan man låsa veven och den stannar i det läget.

En vanlig klassisk parasoll låser sig först när den är utfälld och i vissa enstaka fall finns där två låslägen. Men för stora parasoller är en vev väldigt praktiskt då det blir mycket lättare att fälla ut upp den.

Vilket solskydd ger en parasoll?

En parasoll ger ett väldigt bra solskydd men man skyddas ändå inte helt av solen. Det är fullt möjligt att ligga i skuggan under en parasoll och bränna sig ändå.

Allt ljus försvinner inte men mycket av det direkta solljuset filtreras bort. En del hittar dock igenom tyget och ner till dig och befinner du dig vid en pool eller hav så kan också det reflektera ljus till dig.

En bra uppskattning är att en parasoll ger en solskyddsfaktor (SPF) på 15-20 beroende på tyg.

15-20 SPF när det kommer till solkräm är inget extremt skydd men solkräm har som bäst skydd när det tas på och försämras över tid. Om du badar, svettas eller torkar av dig så försämras snabbt solskyddet från en kräm. En parasoll ger ett mycket mer konstant skydd så länge du är under den. Det gör att en kräm på 15-20 SPF inte kan mäta sig med en parasoll utan kanske snarare motsvarar 30-40 SPF.

En T-shirt i bomull ger t.ex. 15 SPF och många parasoller ligger ungefär i samma skala eller bättre, men då skyddar även en T-shirt mot det ljus som reflekteras.

Säkert att ha IR-värmare under parasoll?

Att ha IR-värmare under en parasoll, och då kanske en stor parasoll är ett bra sätt att hålla nere värmen för de som befinner sig under. Normalt sätt är det inga problem men var nog med avstånden och att där är gott om utrymme mellan IR-värmaren och tyget på parasollen.

Om du inte hittar säkerhetsföreskrifterna för din IR-värmare så försök i alla fall ha 30-50 cm som som minsta avstånd och säkra upp så parasollen eller IR-värmaren inte flyttar sig när folk rör sig i närheten.